Moja saradnja sa Vikimedijom

Moja profesija je izuzetna! Svakodnevno radim sa zainteresovanim mladim ljudima. Zajednički cilj nam je znanje. Učenicima da ga steknu, a meni da im pomognem da dođu do njega. Nije sve opisano nastavnim planom i programom. Neki se fakti daju zaboraviti, ali se ključne ideje uvek pamte. Filozofija deljenja znanja je jedna od njih.

Kada mi je pre dve godine ponuđeno da sarađujem sa Vikimedijom Srbije u okviru projekta “Viki gimnazijalac”,  nisam se dvoumila. Učenicima treba otvoriti mnoga vrata, predočiti im mogućnosti, dati im da biraju.

Zajedno sa sjajnim ljudima iz Vikimedije uključili smo učenike Devete u projekat “Viki gimnazijalac”. Napravili smo nekoliko radionica u okviru kojih su učenici učili kako da pišu viki članke. Učili su da postanu deo Viki zajednice, učili su kako da dele svoje znanje sa ostalima. Imali smo uspone i padove, neki članci su bili sjajni, neki malo manje, ali svaka naredna školska godina nam je donla više iskustva i znanja.

obuka
Detalj sa obuke

Kako je Vikipedija najveća onlajn enciklopedija na svetu koju može svako da uređuje, ponosna sam što su moji učenici uzeli udeo u svemu ovome i što pišući viki članke, šire znanje (kako drugima, tako i sebi). Pisanje ovih članaka nije kompleksno, ali je dobar način da se stekne još jedna veština kao što je upoznavanje sa jednom vrstom jezika za obeležavanje.

Vikipedija je nedavno proslavila 16. rođendan. Udruženje Vikimedija Srbije obeležila je ovaj događaj 16.1.2017. godine u Univerzitetskoj čitaonici “Svetozar Marković” u Beogradu. Tom prilikom čelni ljudi srpske Vikipedije, osvrnuli su se u kratkim crtama na razvojni put ove enciklopedije u Srbiji. Atmosfera je bila pozitivna i kako to rođendanu priliči, svečana.

viki1
Detalj sa proslave

Ako imate mogućnost da uključite svoje učenike u ovaj projekat, samo napred! Iskustvo je divno, a korist velika. Učestvujući u projektu “Viki gimnazijalac” širimo broj članaka na Vikipediji napisanih na srpskom jeziku, a ono što je još bitnije učimo učenike da je dobro deliti svoje znanje.

Veliku zahvalnost na prijatnoj saradnji dugujem divnim ljudima Vikimedije Srbije: Đorđu Stakiću, Milici Žarković, Ivani Madžarević, kao i Nebojši Ratkoviću, koji nam je ove školske godine najviše pomogao! Hvala im veliko! I srećan rođendan, još jednom!

viki2
Viki torta
vv
Zahvalnica

I na kraju tri ovogodišnja najbolja viki članka, po mišljenju odgovornih iz Vikimedije, koja su napisali moji učenici:

Save

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s